Jul & Hund

   

/hundensfarorjul.jpg

 

 ATT TÄNKA PÅ VID JUL  FÖR HUNDEN

  

Julen är en stor glädje för många. Tänk dock på att det är mycket som kan hända i juletid med våra kära husdjur. En lockande julskinka som står obevakad, ett svansvift på ett levande ljus eller en krossad julgranskula under en tass är bara några av många saker som snabbt kan vända julens glädje till ett akutbesök till veterinär. Vi har listat några av julens vanligaste faror nedan. En tumregel är att aldrig lämna mat, ljus, pynt eller blommor inom räckhåll för ditt djur.

Julmat

Mag- och tarmproblem är en vanlig åkomma i jultider. Julmaten är ofta både fet och salt. Tänk på att vår julmat INTE passar ditt husdjur. De kan lätt drabbas av diarréer och kräkningar. Den feta maten kan orsaka inflammation i bukspottkörteln med magsmärtor och kräkningar som följd. Tänk också på att inte ge hunden ben från matresterna. Alla ben som hunden kan tugga sönder, eller svälja hela, innebär en risk. Ben kan fastna i tarmen och benbitar eller benrester kan orsaka besvärliga förstoppningar.

Mycket av vår julmat innehåller även lök. Lök är giftigt för hundar och i större mängd kan det orsaka allvarliga förgiftningssymptom.

Choklad

Choklad innehåller kakao, som i sin tur innehåller ämnet teobromin. Teobromin är skadligt för hundar. Mörk choklad har starkare koncentration av teobromin än ljus, och kan orsaka förgiftning redan i små mängder, större mängd kan leda till dödsfall. Om din hund ätit choklad, försök uppskatta hur mycket och vilken sort, kontakta sen veterinär. Det är viktigt att ta kontakt med veterinär snarast då man kan förhindra att en chokladförgiftning uppstår om man kommer in i tid. Symptom på chokladförgiftning är kräkningar, magsmärtor, diarrée, oro, hjärtklappning, kramper och törst. Det är alltså viktigt att förvara chokladen utom räckhåll för hunden!

Russin och vindruvor

Russin och vindruvor kan även vara skadligt för ditt djur och orsaka njursvikt. Det verkar finnas individskillnader på hur mycket djuren tål men då det finns rapporterat fall där ganska små mängder orsakat grav njursvikt bör man helt låta bli att ge sitt djur russin och vindruvor.

Deg

Jäsande deg till t.ex. lussekatter kan orsaka alkoholförgiftning. Djur som har ätit deg bör tas till veterinär och kan behöva skrivas in på vård.

Julpynt

Under julen har man saker i hemmet som inte finns där annars. Både hundar och katter är nyfikna och vill inspektera de olika julpynten. Flera av våra julblommor är giftiga, bland annat julstjärnor, amaryllisar och hyacinter, särskilt katter smakar gärna på krukväxterna. Även skålen med nötter är lockande, men nötter som sväljs hela kan orsaka stopp i tarmen. Julgranspynten kan också leda till olyckor, till exempel kan en neddragen julgranskula gå sönder och leda till skärsår i trampdynorna. Uppätet julgransglitter, presentsnöre och presentpapper orsakar mag- och tarmproblem. Tänk också på att inte ha ljus tända utan bevakning. Katter och hundar kan välta ner ljusen och orsaka brand. De kan också bränna sig själva.

 

/julhundnov.jpg

  

Julväxterna som är giftiga för ditt husdjur: "Kan leda till död"

Många av de växter och blommor vi förknippar med julen är giftiga för hundar och katter. Här är växterna du ska undvika.Hundar och katter har relativt dåliga instinkter för att undvika giftiga blommor och växter. Samtidigt är många av de plantor som förknippas med julen giftiga för husdjuren. En olycklig kombination.

– Det kan räcka med att en växt luktar gott eller ser spännande ut för att hunden eller katten ska smaka på den, berättar Lotta Möller, Veterinär på Agria Djurförsäkring.

Agria Djurförsäkring har därför gjort en sammanställning av de julväxter alla djurägare bör hålla ett extra öga på. Vissa av växterna kan rentav vara livshotande för husdjuren.– Vissa växter, som till exempel flera liljesorter, kan ge katter så allvarliga förgiftningar att deras liv inte kan räddas, säger Lotta Möller.Ett tips är att i förhand ta reda på om din närmaste veterinärklinik har öppet under julen. Om den skulle ha stängt kan man ringa till Agrias Telefonveterinär som har öppet kvällar och helger finns tillgänglig på telefonnummer 0900-100 51 61. Samtalen är gratis för Agriakunder. Övriga betalar 250 kronor.

Här är hela listan på växterna att hålla koll på:

Amaryllis: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Hyacint: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Julkaktus: Ofarlig.

Julros: Hela växten är giftig.

Julstjärna: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.

Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.

Novemberkaktus: Ofarlig.

Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.

Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen

Välkommen till www.dogrockers.n.nu.

© 2017 Dogrockers.n.nu. Alla rättigheter förbehållna

Alla rättigheter förbehållna

Dogrockers Facebook

Nyhetsbrev

Länkar